ש. מהם אזורי התעסוקה להיי-טק בצפון ?
ת. מרבית המהנדסים עובדים בחברות הנמצאות ביוקנעם ובכניסה הדרומית של חיפה. מלבד זאת חברות ההיטק, מרביתן קטנות, פזורות בישובים, מצפים ובפארקי תעשייה הנמצאים ליד כרמיאל, גוש-שגב, כפר-ורדים, מגדל-העמק, נשר וקריית-שמונה. למרות שמרחקי הנסיעה לעבודה הינם ארוכים יותר מאשר במרכז, זמני הנסיעה יהיו זהים או קצרים יותר, היות שלרוב מדובר בנסיעה בכביש בין-עירוני פנוי וללא פקקים.
ש האם יש הבדל באופי ההעסקה וחברות ההיטק בצפון לעומת המרכז?
ת. מרבית המשרות בצפון הן במרכזי פיתוח. ישנן בצפון חברות שההנהלות שלהן נמצאות במרכז וכך משרות בתחומי שיווק ומכירות הן יחסית מועטות. מרבית המשרות בצפון הן בתחומי פיתוח תוכנה וחומרה, הנדסת מערכת, ניהול מוצר ותמיכה טכנית. בצפון יש ייצוג נכבד לחברות המפתחות מוליכים למחצה, ציוד רפואי ותעשיות ביטחוניות. בהתאם יש דרישה למהנדסי זמן-אמת, VLSI, וכן למהנדסים בעלי ניסיון בפיתוח מערכיות מולטי-דיסציפלינאריות. באופן יחסי למרכז, יש פחות משרות בתחומי פיתוח מערכות מידע. הטכניון, כמקור למצוינות בצפון, תורם לרמה מקצועית גבוהה של המועסקים בענף ההיטק בצפון. כחלק מאוירת הפריפריה, שעות העבודה בד"כ יותר סבירות מאשר במרכז, והמהנדסים נוטים להחליף חברות בקצב יותר מתון מחבריהם במרכז.
ש. מה השכר וההוצאות הכלכליות שניתן לצפות?
ת. ככלל השכר למהנדס בצפון נמוך ב 15% מזה שניתן באזור הרצליה/תל-אביב. אך נתון זה מעט מטעה, היות שישנם הבדלים משמעותיים ברמות השכר שיוצעו ע"י חברות שונות באותו איזור ועבור אותו תפקיד. בנוסף, יש לשקלל את הוצאות המחיה בצפון אשר הינן נמוכות יותר מאשר במרכז (למתגוררים בישובים מסוימים באצבע הגליל, ישנן גם הטבות במיסוי היכולות להתבטא בתוספת של מעל 1,000 ₪ לנטו). כאשר מתייעצים עם חברת השמה, חשוב לוודא שציפיות השכר שלכם מתאימות למשרה המוצעת.
ש . מהי הדרך היעילה למציאת עבודה בחברות הייטק בצפון?
ת. . בצפון ישנן מספר חברות השמה אשר מכירות את ברמה אישית את גורמי הגיוס בחברות ההייטק. הן בונות קשרי עבודה עם החברות המגייסות ויכולות לקדם מועמדים לראיונות עבודה, לוודא שמועמדים לא ילכו ל"איבוד" בתהליך הגיוס וכן לייעץ לחברות ולמועמדים בלבטים המתעוררים בשלבים מתקדמים. מציאת עבודה עלולה להוות את הגורם המעכב במעבר לצפון. לכן, אם ניתן, עדיף להתחיל את חיפוש העבודה מספר חודשים לפני העלייה לצפון.
בשורה התחתונה - יש לעמוד על כך שקורות החיים שלך יועברו אך ורק למשרות שתוארו לך ולא ישלחו לתפוצת נאט"ו ללא ידיעתך. הבעיה נוצרת כאשר המועמד מאבד את הקשר האישי עם חברת ההשמה. חברות השמה רבות עלולות להתקשר אליך, ולהבטיח שישלחו את קו"ח למספר משרות מתאימות, בלי לפרט ולדון איתך לגבי כל חברה והדרישות הספציפיות של כל משרה. בפועל, הצעד הבא שהן עלולות לעשות, הוא משלוח קו"ח שלך לתפוצת נאט"ו. בגלל סיבה דומה עדיף להימנע מחברות השמה המשתמשות ב"סוכן חכם" - תוכנות למיון ושליחה אוטומטיים של קורות-חיים. שיטה נפוצה להפצת קו"ח היא שליחתם למגוון משרות דרך הצלבת מילות מפתח בין קורות-החיים, העיסוק הכללי שלך (לדוגמא "מהנדס תוכנה זמן-אמת") ובין תיאורי המשרות. זהו מתכון בטוח לכך שמועמדים יגיעו לראיונות עבודה עבור משרות אשר אינן מתאימות לכישוריהם ושאיפותיהם.
רוב המעסיקים מגדירים כישורים מקצועיים ספציפיים הנדרשים לכל משרה (עם "דרגות חופש" הנאמרות לחברות ההשמה). חברת השמה אמורה לוודא איתך התאמה בין דרישות התפקידים, אופי החברות המעסיקות ובין כישוריך ושאיפותיך המקצועיים.
מיעוט החברות בכל תחום עיסוק, דורש ממחפש העבודה להקפיד על-כך שלא יתראיין לתפקידים שאינם מתאימים לניסיונו המקצועי. לגבי כל משרה, יש לדרוש מחברת ההשמה שתפרט אודות החברה המדוברת (הטכנולוגיה והמוצרים שלה) כולל דרישות התפקיד הספציפי אותו היא מציעה. נתונים אלה יעזרו לך להבין את התאמתך לתפקיד, ציפיות החברה והמראיין, אם וכאשר תגיע לראיון עבודה. חברת השמה אשר לא יודעת פרטים אלה, לא תדע לנתב אותך למשרות מתאימות ותבזבז את זמנך על ראיונות שנדונו מראש לכישלון (היות והתפקיד אליו תתראיין אינו מתאים לכישוריך ושאיפותיך). מלבד בזבוז זמן ואנרגיה, ראיון למשרה שאינה מתאימה לך, עלול למנוע אפשרות העסקה עתידית באותה חברה, היות והחברה תרשום לעצמה שעברת אצלה ראיון ונמצאת בלתי מתאים. במקרה כזה, כאשר תיפתח משרה ההולמת את כישוריך, החברה לא תשקול שנית את מועמדותך.
ש. מה לצפות מחברת השמה?
ת. חברת ההשמה אמורה לעזור למועמד למצוא את המשרה האופטימאלית עבור שאיפותיו וכישוריו המקצועיים. לכן ניתן ורצוי לברר מול חברת ההשמה פרטים לגבי חברות המעסיקות כגון: טכנולוגיה, מוצרים, תרבות ארגונית, רמות שכר, זמני נסיעה ממקום המגורים המתוכנן, דרישות התפקיד וציפיות המראיינים. כמובן שחברת ההשמה נותנת למועמדים את שירותיה ללא תשלום.
המאמר נכתב ע"י אבנר וולטרה, מנהל ב www.optimum-hr.co.il